amb les mans·con las manos·with one's handspresentació

La música que ens presenta Eduard Rodés en aquest CD amb el títol de "AMB LES MANS" és una música arrelada en allò que, d'una manera natural i generosa, ofereix un instrument com la guitarra.

Música feta "des de" la guitarra i "per" la guitarra.

"Des de la guitarra" perquè Eduard Rodés coneix els recursos més peculiars de l'instrument - ell mateix ens recorda el contacte que tingué, d'adolescent, amb mestres de guitarra a Barcelona - i, aquests recursos hi son ben representats al llarg de totes i cadascuna de les diferents peces. Els efectes "campanel.la" sobre una posició fixa de la m esquerra que deixa sonar alguna corda "pedal", atacs als bordons buscant sonoritats percussives, arpegis oberts, acords obstinats, sons harmònics, etc... tota aquesta gamma de tècniques és utilitzada amb coneixement i clara intencionalitat expressiva, assolint incorporar-la a un llenguatge musical coherent i formalment ben estructurat. I..."per la guitarra" perquè molts dels seus motius i textures només poden obtenir un òptim resultat musical a través d'aquest instrument. En definitiva, estem davant unes obres nascudes d'una fina observació i gaudiment del só, de les harmonies i de les melodies de la guitarra.

El melodisme d'aquestes peces es clar i posseeix una precisa definició tonal amb la que l'autor ens evoca aquell tipus de vivències que tots guardem com a bons records tot mantenint-los associats a fotogrames mentals de moments paisatgístics que, en altre temps, ens colpiren: una posta de sol sobre la platja, una foguera sota la foscor estel•lada, la silueta d'un casal retallat sota la llum del capvespre...de fet, s'hi respira l'esperit d'allò que sovint s'ha definit com "mediterrani" i, en aquest sentit, hi podem trobar reminiscències de la música popular grega, siciliana...fins i tot de la turca (de tant en tant ens sembla sentir-hi el so d'algun instrument exòtic) i, naturalment, de la catalana.

La música d'aquest CD, no cerca espais estètics desconeguts ni propostes sonores agosarades. Eduard Rodés sap molt bé el "què vol dir" i el "com ho vol dir". Els paràmetres del "com ho vol dir" estan perfectament integrats en els codis expressius de l'autor i en els del públic a qui es dirigeix. Aquesta música est escrita escorcollant la pròpia memòria i cercant aquelles fórmules musicals que permeten evocar-la, estimulant, de forma distendida i mai exaltada, els nostres sentits tot convertint-la en una experiència comuna. Només, en algun moment, els contrastos temàtics ens parlen de quelcom dramàtic, però, en el drama no ens hi implicar més enllà de l'observació distant i de la reflexió ponderada. Per això, la música d'Eduard Rodés ens resulta còmoda, agradable, relaxant i a la vegada equilibrada, sug•gerent i expressiva.

Jaume Torrent, guitarrista i compositor (*)
www.jaumetorrent.com


Acte de presentació del CD "amb les mans"
Barcelona, 4 de maig de 2004
Escola Universitària d'Empresarials
Universitat de Barcelona

(*)

JAUME TORRENT, guitarrista i compositor

Estudià la guitarra amb Gracià Tarragó, deixeble de M. Llobet i un dels compositors de música per a guitarra més importants de la seva època.

Inicià la seva activitat concertística l´any 1975 i, actualment, és un dels dels concertistes de guitarra catalans amb més presència en els escenaris internacionals. Actua amb frequència en Festivals Internacionals de Guitarra (Viena, Beirut, Barcelona, Rust, Ammàn), així com en importants cicles de concerts, duent a terme varies gires anuals per Estats Units. Ha estat dirigit per directors com Ph. Entremont (Orquestra de Cambra d´Israel), E. García Asensio (O.R.T.V. Espanyola), H. Pensis (O.R.T.V. de Luxemburg), R. Austin Boudreau (American Wind Symphony), L. Jones (New Millennium Strings Otrchestra), M. Natchev (O. de la Radio Búlgara), M. Galduf (Orquestra Simfònica de València), F. Fiziur (Camerata Triestina), etc.

Els darrers anys s´ha especialitzat en els compositors de l´Escola Històrica Catalana de Guitarra. Tantmateix, el seu interès per la música per a guitarra del segle XX ha fet que alguns dels compositors més destacats del país li confiesin l´estrena d´algunes de les seves obres, com és el càs dels concerts per a guitarra i orquestra «La Sisena Nit» de J. Cervelló (O.R.T.V.E dirigida per E. García Asensio. Teatre Monumental, Madrid), el «Concertante per a guitarra, percussió i cordes» de X. Benguerel (O.S. del Vallès. Palau de la Música Catalana, Barcelona). X. Montsalvatge li confià l´enregistrament per Columna Música del seu «Adagietto spirituale» i de la «Fantasia per a guitarra i arpa» i recentment també ha col.laborat en l´enregistrament de l´obra per a guitarra sola i el «Concertante» de X. Benguerel.

Ha sigut professor de guitarra en el C.S.M.del Liceu durant més de vint anys i Director Acadèmic durant el període 1994-2000. Ha ofert «master-classes» a Viena, Dallas, Berkeley (San Francisco) i Chatellerault, entre altres ciutats i és autor d´una metodología de l´estudi basat en l´anotació de les estratègies mecàniques que permeten una eficaç assimilació de les partitures per a guitarra. Actualment és responsable de l´Aula de Guitarra «Miquel Llobet» de l´Acadèmia Marshall que dirigeix Alicia de Larrocha.

Com a compositor és autor d´un extens catàleg d´obres per a guitarra, publicat en editorials com Schott, Trekel, Boileau, Clivis, Piles i Opera Tres. Guitarristes com G. Estarellas, J. Ruiz del Puerto, D. Birns, H Shom, G. Guillén, H. Nguyen o D. Bork han incorporat obres seves en llurs repertoris. Amb el violinsta californià J. Gold ha enregistrat les seves «Quatre peces per a violí i guitarra, Op. 47» i amb la colaboració de la violista D. Gare les «Four Golden Piezes, Op. 57» per a violí, viola i guitarra. Ha presentat a l´auditori de la Pedrera de Barcelona la seva suite per a guitarra i narrador «Viatge a un món màgic» amb l´actriu Anna Briansó sota la direcció escènica de Quim Lecina.

www.jaumetorrent.com


home
el discclub d'amicscom el  vam fer...agraïmentssala de prensamenu
el discclub d'amicscom el vam fer...agraïmentssala de prensabotiga i regals

República MediterràniaRepública MediterràniaRepública Mediterránea
Sea StringsSea StringsSea Strings
© 2004 Eduard Rodés & ERGOCLICKSavis legalmailtornarback